Weetjes over steack

Iedereen kan wel een steack bakken maar niet iedereen kan hem lekker bakken.

Natuurlijk moet het vlees van een goede kwaliteit zijn. Een filetpure kan dan wel heel mals zijn maar is niet echt smakelijk. Een entrecote is wel smakelijk maar tamelijk vast en meestal niet echt mals. De meeste eten gewone steack waarvan de kwaliteit soms heel goed maar soms ook heel slecht is.

Wil je een echte lekkere steack en let je niet op de prijs, koop dan een Argentijnse steack met vetadertjes.

Vaak is vlees dat je in de winkel koopt veel te vers om echt mals en lekker te zijn. Het mag gerust enkele dagen oud zijn voor je het bakt. Voorverpakt vlees is eigenlijk het lekkerst net op de vervaldag.

Haal de steak minimaal 20 tot 25 minuten voor het bakken uit de koelkast.

Over het algemeen bak je een steak best niet te hard. Hij moet nog sappig zijn en op zijn minst roze of een beetje bloederig.

Eigenlijk is als vetstof alleen echte boter geschikt om lekkere steak te bakken.

Wrijf het vlees een kwartiertje op voorhand in met een teentje knoflook en kruid met versgemalen zwarte peper.

Pas een minuutje voor we beginnen bakken strooien we er zout op.

Een steackpan heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verdeeld wordt. Gebruik bij voorkeur een kleine pan die net zo groot is als de steacks die je wil bakken. Laat eerst de pan heet worden. Als de boter heet is mag de steack er in. Bak snel aan beide zijden. Ervaren koks duwen met hun vinger of met een vork op de steack om te voelen hoe het vlees gebakken is.

Voor de minder ervaren kok hebben we de volgende raadgeving voor de baktijden.

Een minuut en dertig seconden aan één kant. Dan draai je de steack om en bak nog een minuut voor een zachtgebakken steack –  een minuut dertig voor een medium – twee minuten voor een goed doorbakken steack.

Gebakken:

Bleu :  Bijna rauw maar wel warm vanbinnen

Saignant   :  Gebakken – nog bloederig

a point :  Gemiddeld gebakken maar nog rosé vanbinnen

bien quit :  Goed doorbakken

Steack variaties

Je kunt zo enorm uitgebreid variëren bij het bereiden van steack dat ik moeilijk alle bereidingen kan omschrijven. Ik noem hier dan ook slechts enkele suggesties. Zo heb je bijvoorbeeld:

Steack met gebakken uien of knoflook – steack met pepersaus – steack met champignonroomsaus – steack met knoflookboter enz… enz…

Een comment achterlaten