Ossetong in Madeirasaus

Winkelen:

1 ossetong (kan natuurlijk ook met varkenstong 1 per persoon)

tijm, laurier, knoflook, wortel, selder, prei, ui

Bloem

Champignons

Tomatenpuree

Room

Werkwijze:

Kook de tong 10 minuten in water en giet daarna het kookvocht weg. Spoel even in koud water.

Breng de tong opnieuw aan de kook in licht gezouten vers water en doe er van elke groente een paar grof gesneden stukken bij samen met enkele blaadjes laurier en tijm. Zo geef je de tong en de bouillon meer smaak.

Laat alles ongeveer 1 uur + 1/2 uur per halve kilo vlees koken. Een ossetong moet zo algauw 2 tot 3 uur koken. Varkenstong is na ongeveer 1,5 tot 2 uur gaar.

Haal de tong uit het water en laat even rusten. Bewaar de bouillon (een deel voor de saus en bewaard de rest eventueel als basis voor een heerlijke soep).

Pel de nog warme tong en snijd ze in dunnen plakjes van ongeveer 5 mm dik.

Madeirasaus:

Smelt boter in een pan en doe er een gelijk deel bloem. Laat deze roux even zachtjes garen en voeg er daarna 600 cc (naar gelang de hoeveelheid saus) gezeefde bouillon en een blikje tomatenpuree bij.

Breng op smaak met peper en zout. Laat even al roerend koken.

Giet er een glas madeirawijn bij (dat mag eventueel ook porto zijn)

Snijd de champignons in dunne plakjes en doe ze bij de saus. Na een minuutje koken giet je er wat room bij. Proef even of de smaak goed is.

Warm de tong op in de saus en dien op met aardappelpuree of kroketjes.

Een comment achterlaten