Eendenborst met sinaasappelsaus

 eendenborst

Winkelen:       2 sinaasappels

                        1 blokje kippenbouillon

                        Een klontje boter

                        Zout en peper

                        honing

Het grootste werk zit hem eigenlijk in de bereiding van de saus.

Als voorbereiding ga je een sinaasappel van de schil ontdoen. De harde delen van de sinaasappelpartjes verwijderen we snijden ze overlangs in twee zodat het sap vrijkomt. Eventueel kun je ook alleen versgeperst sap gebruiken.

Gebruik 200 cc water, voeg daarbij een blokje kippenbouillon en breng aan de kook. Laat er twee eetlepels honing in smelten en doe er daarna de sinaasappelschijfjes en het sap bij. Even voor het opdienen roer je er nog een klontje boter doorheen zodat de saus lekker smeuïg wordt.

Als garnering van de saus gebruiken we de zeste (buitenste van de oranje sinaasappelschil) en snijden dit in flinterdunne stripjes.

Eendenborstfilet bakken duurt wel even. Gebruik bij voorkeur een koekenpan (dus zeker geen hoge kookpot met deksel)

Kruid even op voorhand met zout en peper. Het lekkerst bak je een eendeborst in eigen vet, er hoeft dus geen extra vet in de pan. Bak eerst de zijde met het vetlaagje voor 7 minuten en daarna nog eens drie minuten de andere zijde. De baktijd kan variëren naar gelang de dikte van het vlees. Een lekkere eendenborst moet van binnen nog wat rosé van kleur zijn. Een beetje ondervinding is dus welkom.

Laat minimaal 5 minuten rusten. Het vlees overdwars in dunne plakjes snijden en dresseren met de sinaasappelsaus.

Tip:     dien op met  wortelpuree én spinaziepuree

One Response to “Eendenborst met sinaasappelsaus”

  1. Christelle said:

    Dec 25, 08 at 13:19

    Op Kerstavond de Eendenborst met sinaasappelsaus klaargemaakt net zoals hier omschreven. Het was fantastisch! Net zoals de scampi’s in looksaus die ik eerder al uitprobeerde. Gewoonweg Super!
    Gewoon alles volgen zoals het uigelegd staat en je gerecht is een succes.
    Deze site behoort tot mijn favorieten!!!
    Veel groetjes,
    Christelle


Een comment achterlaten