Creme Caramel soufflé

Custardpuddinkje, dat op lage temperatuur in de oven gebakken wordt in een warmwaterbad.

Het kan in een grote soufflévorm, of in afzonderlijke soufflépotjes.

*

Ingrediënten (voor 4 personen):

100 gram suiker

3 eierdooiers

3 eieren

2 zakjes vanillesuiker

1 snuifje zout

3,5 dl volle melk (of room)

*

Werkwijze:

Maak een caramelsaus:

Verhit de suiker (zonder water en zonder roeren) in een pan met dikke bodem.

Als de suiker begint te smelten moet je het vuur verminderen, want caramel wordt gemakkelijk te donker en dan is hij bitter van smaak.

De caramel is klaar wanneer hij een mooie caramelkleur heeft.

Haal de pan van het vuur, en dompel met de bodem in koud water om het koken te stoppen.

Voeg er een paar eetlepels water bij, en roer tot een stroop.

Beboter de wanden van de soufflevorm, en giet op de bodem een laagje caramel.

Maak de custard:

Meng de eieren, de dooiers, vanillesuiker en zout door elkaar.

Breng de melk aan de kook en voeg ze al roerend aan de eieren toe (niet omgekeerd want dan krijg je klonters).

Doe dit mengsel zonder nog te roeren in de soufflévorm.

Zet de vorm in een grotere vuurvaste schaal:

Schenk kokend water in de schaal, tot iets onder de bovenrand van de soufflevormvorm. Dek af (met een deksel of met aluminiumfolie), en zet 45 minuten in een oven van 180 graden.

Test met een breinaald of de pudding droog en gaar is

Laat de pudding afkoelen en stort hem op een platte schaal.

De caramel loopt er als een saus overheen.

Een comment achterlaten