Bloemkoolbladeren met kip

Bloemkoolbladeren belanden meestal, ten onrechte, bij het keukenafval.

Wist je echter dat je met die bladeren zeer smaakvolle gerechten kunt  bereiden ?zalm-paksoi

Je kunt ze vergelijken met paksoi maar ze zijn wel veel smaakvoller en goedkoper dan deze laatste.

Winkelen:

– een bloemkool – 1 bosje pijpajuin – 1 teentje knoflook

– 1 grote zoete ui (gewone ui mag ook) – 4 tomaatjes

– Oestersaus – peper – zout – maïzena zetmeel – arachideolie

– 1 dubbele kippenfilet

 

Voorbereiding:

– De buitenste bladeren zijn meestal wat te hard, gebruik dus vooral de binnenste. (maar vergeet niet de bloemkool te bewaren voor later)

– Snijd de bladeren in schuine stukjes van ongeveer  4 cm breed.

– snijd de ui in twee en daarna in sliertjes.

– het knoflookteentje fijnhakken ofwel pureren.

– Snijd 4 pijpajuinen schuin in stukjes van 4 cm

– snijd de kipfilet in dunne blakjes (5 mm)

– snijd de tomaatjes in 4

 

werkwijze:

Kruid de kip met peper en zout

Meng een liter water met een volle eetlepel maïzena en breng aan de kook.

Als het water kookt doe er de kip bij en laat pocheren (net onder het kookpunt) tot ze  zacht en gaar is.

Haal de kip uit het water – bewaar het aangedikte water.

Verwarm arachide-olie en bak daarin de ui en de knoflook tot deze beginnen te kleuren.

Doe de bloemkookbladeren er bij laat even bakken.

Doe er dan een beetje van het water bij en laat braiseren tot de groenten beetgaar zijn.

Na enkele minuten doe je er de tomaatjes, de pijpajuintjes en de gekookte kip bij.

Overgiet met oestersaus en nog wat water en laat even aandikken (eventueel met nog wat maïzena)

Indien nodig op smaak brengen met wat peper en zout.

 

Dit gerechte smaakt heerlijk bij rijst, couscous of frietjes.

Typ: je kunt de kip ook vervangen door scampi, garnalen, spek enz…

 

 

 

 

 

Een comment achterlaten