Over mijzelf

Zo groeide ik op tot een chef

TOP 20 CULINAIR

Ik ben Fons Dehouwer. Koken was voor mij al van toen ik nog een kind was, een grote passie.

Je gelooft nooit hoe jong ik was toen ik voor de eerste keer samen met mijn moeder, Anna Mercelis, aan een kookfornuis stond. De meeste van jullie zullen daarbij ongeloofwaardig hun wenkbrauwen fronsen.

Ik groeide op te midden van de bossen en velden te Beerse. Mijn vader, Karel Dehouwer, was boswachter en waakte over een groot domein van meer dan 60 hectaren. Hij beheerde echter een jachtgebied dat in zijn totaliteit eigenlijk nog veel groter was.

Destijds, in de vijftiger jaren, tierden in die bossen en de weiden van ons dorp een overvloed aan heerlijke wilde paddestoelen, champignons, cantharellen, eierzwammen, eekhorentjesbrood, bosbessen enz…

Reeds vanaf mijn zesde jaar wist ik de culinaire smaken van voeding bijzonder te waarderen. Ik stapte als kind heel alleen door de bossen en de weiden, opzoek naar al die lekkere en natuurlijke heerlijkheden. Ik reinigde de champignons en bakte ze in een omelet of met wat zout en peper in echte boerenboter. De gedachte aan het eten van die heerlijke lekkernij bij een bruine boterham doet mij nu nog altijd watertanden.

De zin voor lekker eten en koken is mij altijd bijgebleven en is samen met mijn eigen persoonlijkheid steeds blijven groeien. Ooit was koken een ware passie voor mij en werd het een deel van mijn beroep.

Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik vroeger, in mijn jeugd, een heel andere visie had op koken dan nu. Er was een tijd dat ik de meeste van mijn gerechten op smaak bracht met verschillende kruiden die “al of niet” bij elkaar pasten.

Thans probeer ik op een meer natuurlijke en gezondere wijze smaak te geven aan mijn gerechten. Als ik  kruiden gebruik is het om gerechten een unieke touch te geven en daardoor de natuurlijke smaken nog meer te benadrukken. Kruiden vormen echter nooit een hoofdzaak in mijn gerechten.

Koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn maar een goede kok is een kunstenaar. In niet meer of niet mindere mate vergelijk ik een kok met een toondichter die aan de hand van heel eenvoudige woorden en muzieknoten een mooi lied weet te componeren. Een goede meesterkok maakt vaak met heel eenvoudige ingrediënten een mooie en hemelse lekkernij.

Soms kijk ik meewarig naar huiskoks die ingewikkelde kookboeken moeten raadplegen om, wanneer er gasten op bezoek komen, soms pas na uren werk een al dan niet geslaagd diner op tafel te zetten. Ook de kookprogramma’s op de TV-zenders laten veel te wensen over. Vaak is hun enig doel reclame te maken voor olie of andere keukeningrediënten.

Zelf kijk ik zelden naar de recepten in een kookboek. Hooguit raadpleeg ik de foto’s om wat inspiratie en ideeën op te doen. Mijn ondervinding met kookboeken is dat er meestal heel veel recepten in staan die eigenlijk nooit echt zijn uitgeprobeerd maar slechts op papier zijn samengesteld als bladvulling.

Ik zal u dan ook geen opsomming geven van onnodige informatie over mijn recepten. Ik wil ook geen volledig menu voor u samenstellen. Zelfs geen opsomming van de traditionele gerechten. Gewoon recepten van dingen die ik zelf klaarmaak wanneer ik gasten ontvang of gerechten die ik bereid als ik zelf eens lekker wil eten.

Enkele basisweetjes voor het creëeren van sausen en gerechten zijn natuurlijk een noodzaak. Je kunt dezelfde basisweetjes op een oneindig aantal gerechten en variaties toepassen want uiteindelijk komt in de keuken bijna alles op hetzelfde neer. Mijn leuze is altijd “Kook zo lekker mogelijk op een zo eenvoudig mogelijke manier” en “Tracht de natuurlijke smaak van de ingrediënten zoveel mogelijk te benutten”.

Heel belangrijk is dat een gerecht mooi wordt opgediend. Toch is het spijtig dat vele grote koks vaak te veel aandacht besteden aan het uitzicht en minder aan de kwaliteit van het eten. Soms echter is het omgekeerde ook waar.

Toch zegt de algemene regel dat in volgorde eerste het uitzicht, dan de geur en daarna pas de smaak een belangrijke rol spelen bij een geslaagd gerecht.

Persoonlijk vind ik ze alle drie evenwaardig. Een gerecht moet mooi zijn, geurig én zeker ook smaakvol. Geen enkele van deze drie is minder belangrijk dan de andere. Toch zal ons brein soms een positievere smaak “denken” bij een goed ogend gerecht.

Voor de bereiding van mijn gerechten ga ik in de meestal niet de exacte hoeveelheid aan ingrediënten opsommen. Ik denk dat iedereen genoeg basiskennis heeft betreffende koken om in te schatten hoeveel van een bepaald product mag gebruikt worden en… persoonlijke smaken verschillen nog al eens. Je vindt dus meestal alleen een lijstje van wat je in huis moet hebben om een bepaald gerecht klaar te maken.

Ik wens je heel veel succes en kookplezier. Heb je nog vragen stuur mij dan een mailtje naar: dehouwer@telenet.be

Uw Chef Kok Fons Dehouwer