Berlijnse bollen

Ingrediënten:

500 gr bloem

225 gr volle melk – of cocosmelk

35 gr verse gist (of een pakje droge gist)

50 gr suiker

9 gr zout

75 gr boter

1 eigeel

1 zakje vanille suiker (optioneel)

 

 

Werkwijze:

 

  • Meng alle ingrediënten en kneed tot een homogeen deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten onder een doek.
  • Maak van het deeg bolletjes van 50 gram
  • Laat nog eens ongeveer 90 minuten rusten.

 

Verwarm de frituurpan tot 175° met een neutrale olie (vb. arachide)

en bak de bollen langs beide kanten goudbruin (draai ze tijdig om)

 

Het kan ook in een gewone pan op het vuur maar dan wel met voldoende olie zodat de bollen de bodem niet raken.

 

Snijd de bollen in twee en vul op met bakkersroom, confituur of appelmoes.

 

Recept voor bakkersroom:

 

Mengsel 1  – Neem 100 cc melk – klop daarin 3 eigelen met 125 gr suiker en 45 gr maïzena.

Mengsel 2  – Breng 400 cc volle melk aan de kook met 1 vanille stokje (of 1 zakje vanille suiker)

 

  • Giet wat van de kokende melk bij mengsel 1
  • Giet dit mengsel al roerend bij de kokende melk en laat nog heel even koken en haal van het vuur.